Ważne jest, aby przygotowywać posiłki, które są smaczne i zróżnicowane, a także dostarczają witamin i minerałów, których potrzebuje nasz organizm. Nie jest to tak łatwe jak się wydaje, ponieważ podczas próby odchudzania mamy mniej kalorii do pracy. Stworzyliśmy 3-dniowe menu odchudzające, które ma 1700 kcal i zawiera odpowiednią ilość węglowodanów, tłuszczów i białka. Menu 1700 kcal jest pełne różnorodności i smaku: jajka, mięso, ryby, warzywa strączkowe, owoce, owsianka smoothie, sałatki. Przygotowany przez nas posiłek 1700 kcal zawiera 92 g białka, 70g tłuszczów, 175g węglowodanów, 1000 mg wapnia i 300 mg witaminy C.

Table Of Contents:

  • Dla kogo odpowiednia jest dieta 1700 kcal?
  • Dieta 1700 kcal efekty
  • Dieta 1700 Kcal Menu - dzień 1
  • Dieta redukcyjna 1700 kcal Menu - Dzień 2
  • Dieta odchudzająca 1700 kcal menu - Dzień 3
  • Dieta 1700-kcal tygodniowy jadłospis - przykładowe menu dla firm cateringowych

Dla kogo nadaje się dieta 1700 kcal?

Na zapotrzebowanie na kalorie wpływa wiele czynników, w tym masa ciała, wiek, płeć i aktywność fizyczna. Wybierając kaloryczność diety, należy wziąć pod uwagę swój cel. Na przykład, jeśli próbujesz schudnąć, wymagane będzie inne spożycie kalorii niż w przypadku, gdy chcesz przytyć. Nasz kalkulator pomoże Ci określić, czy 1700 kcal jest dla Ciebie odpowiednie.

Kto skorzysta z diety o kaloryczności 1700 kcal? Ta kaloryczność jest często stosowana jako pomoc w utracie wagi. Jednak może być również stosowana w celu stabilizacji wagi. Ten jadłospis ma na celu zainspirować Cię i pokazać, że dieta redukcyjna nie musi być nudna i nieapetyczna. Zachęcamy do wypróbowania naszych przepisów na dietę 1700-kcal.

dieta 1700 kcal efekty

Jakie są efekty stosowania diety 1700-kcal? To zależy od Twojego zapotrzebowania. Jeśli 1700 kcal to mniej niż kalorie potrzebne do utrzymania masy ciała (CPM), to stosując tę dietę schudniesz.

Masa podawana jest w postaci surowej/skórzanej, przed obraniem lub ugotowaniem.

Dieta 1700-kcal redukcyjna z pysznym przepisem dla Ciebie.

Dieta 1700 Kcal Menu - dzień 1.

Śniadanie - Tosty z awokado, twarożkiem i pomidorkami cherry.

Składniki Śniadanie - 1700 Kcal Menu:

  • Chleb żytni razowy 2 kromki - (60g)
  • Awokado - 1/2 kawałka (70 g)
  • Szczypiorek - 2 łyżeczki
  • Pomidorki koktajlowe - 4 sztuki
  • Sałata - garść
  • Twarożek półtłusty - 2 plasterki (50 g)
  • Jogurt naturalny - 1 łyżka stołowa (20 g)

Sposób przygotowania

  1. Chleb tostowy przy użyciu tostera.
  2. Wymieszać twaróg z jogurtem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i posiekanym szczypiorkiem.
  3. Awokado obrać i pokroić w cienkie plasterki.
  4. Na tostach ułożyć plastry awokado i twaróg. Posypać sałatką jaglaną. Świetnie komponują się z tym pomidorki koktajlowe.

II śniadanie Mango lassi z maślanką i migdałami.

Składniki II śniadanie - menu 1700 Kcal

  • Maślanka (1,5% tłuszczu) - 1/2 Szklanki (125 g).
  • Mango - 1/2 sztuki (140 g)
  • szczypta kardamonu
  • Migdały - 15 g

Sposób przygotowania

  1. Obierz mango i pokrój je na kawałki.
  2. Zmiksować z maślanką, kardamonem i cukrem.
  3. Dodaj migdały do swojego smoothie.

Lunch- tagliatelle z kurczakiem i warzywami, w kremowym sosie

Składniki Kolacja - 1700 Kcal Menu:

  • Tagliatelle z pełnej pszenicy - 60 g
  • Mięso z piersi kurczaka, bez skóry 150 g
  • Papryka czerwona - 1/2 szt.
  • Pieczarki - 2 szt.
  • Cebula - 1/2 szt.
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Pomidory koktajlowe - 4 sztuki
  • Serek śmietankowy (do smarowania - 2 łyżeczki) (20 g
  • Olej rzepakowy, 1 łyżeczka (5g)
  • Parmezan/grana padano - 1 łyżka (8 g)
  • Przyprawy: sól i pieprz, majeranek oregano słodka i ostra papryka łyżeczka sosu sojowego

Sposób przygotowania

  1. Obrać czosnek i pieczarki. Pokroić w plasterki. Paprykę i cukinię pokroić w kostkę. Wymieszać sos sojowy z kostkami kurczaka.
  2. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodać kostki kurczaka, doprawić solą i smażyć przez jakiś czas.
  3. Na patelnię dodać paprykę i dusić przez kilka chwil. Cukinię umyć i pokroić w paski. Dodać do papryki razem z pieczarkami. Przyprawy do smaku. Dodać ser i poczekać aż się rozpuści.
  4. Postępuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aby ugotować makaron.
  5. Dodaj pomidorki koktajlowe na patelnię i gotuj przez kilka minut na małym ogniu.
  6. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj makaron. Delikatnie wymieszać makaron z warzywami. Posypać wszystko parmezanem.

Po południu- Jogurt, duszone jabłka i granola.

Składniki Podwieczorek - menu 1700 Kcal

  • Jogurt typu islandzkiego Skyr - opakowanie 150 g
  • Jabłko - 1/2 dużego kawałka (100 g)
  • Granola - 2 łyżki stołowe (20g)
  • Cynamon - szczypta

Sposób przygotowania

  1. Jabłko pokroić w plasterki i poddusić w rondelku z cynamonem, wodą i ewentualnie odrobiną wody.
  2. Dodać jabłko do jogurtu i posypać granolą.

Kolacja: Sałatka warzywna z kaszą bulgur.

Składniki Obiad - 1700 Kcal Menu:

  • Kasza bulgur (3 łyżki stołowe) (40 g).
  • Papryka czerwona - kawałek (ok. 400 g)
  • Ogórek - 1 szt.
  • Pomidor - jeden mały kawałek
  • Kukurydza z puszki: 2 łyżki (około 30 g).
  • Czerwona cebula - pół małego kawałka (20g)
  • Szczypiorek - 1 łyżeczka
  • Pietruszka - 2 łyżeczki
  • Olej - 2 łyżeczki (10g)
  • Musztarda - 1/2 łyżeczki (5g)
  • Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki

Sposób przygotowania

  1. Ugotuj kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu ostudź.
  2. Umyj i pokrój warzywa.
  3. Połącz wszystkie składniki w dużej misce. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Do miski wlać oliwę z oliwek, musztardę i sok z cytryny.
  5. Posypać sałatkę posiekaną natką pietruszki.

Dieta redukcyjna 1700 kcal menu - dzień 2

Śniadanie- Owsianka z mandarynką i snickersem.

Składniki - śniadanie - dieta redukcyjna 1700 kcal menu:

  • Płatki owsiane: 4 łyżki (40 g).
  • Peanut Butter - 1/2 łyżeczki (7g)
  • Gorzkie kakao - 1 łyżeczka (5g)
  • Suszone daktyle - 1 sztuka (5 g)
  • Gorzka czekolada - 1 kostka (6g).
  • Jogurt islandzki typu Skyr - pół opakowania (75g)
  • Mandarynki - 2 sztuki (130 g)

Sposób przygotowania

  1. Płatki zalać wodą, dodać kakao, masło orzechowe i posiekane daktyle.
  2. Gotować do momentu, aż płatki staną się miękkie.
  3. Posiekać czekoladę.
  4. Płatki owsiane wsypać do miseczki. Na wierzchu posypać posiekane maliny i czekoladę. Zalać skyr.

II śniadanie- Tortille z hummusem, warzywami i hummusem

Składniki - II śniadanie - menu diety redukcyjnej 1700 kcal:

  • Tortilla pełnoziarnista - 1 sztuka (60g)
  • Klasyczny hummus: 2 łyżeczki (20g).
  • Ogórek kiszony - 1 szt.
  • Sałata - garść
  • Pomidorki koktajlowe - kilka sztuk

Sposób przygotowania

  1. Posmaruj tortille hummusem.
  2. Nałożyć sałatę jaglaną.
  3. Ogórki przekroić na pół, a pomidory ułożyć na tortilli.
  4. Placki zawinąć w folię cling lub folię srebrną.

Lunch- Pieczony dorsz z pesto i pieczonymi warzywami z dipem jogurtowym

Składniki - kolacja - menu diety redukcyjnej 1700 kcal:

  • Dorsz, filet surowy 200 g
  • Zielone pesto z bazylii, 1 łyżka (20g)
  • Ziemniaki - 3 sztuki (200 g)
  • Marchewki - 1 sztuka (45 g)
  • Pietruszka, korzeń - 1 sztuka (35 g)
  • Oliwa z oliwek - 5 g - 1 łyżeczka
  • Jogurt naturalny - 1 łyżka stołowa (20 g)
  • Musztarda - 1 łyżeczka (10g)
  • Pietruszka - 1 łyżeczka
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Przyprawy do warzyw : sól, papryka ostra lub słodka (oregano, czosnek granulowany), papryka granulowana

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzać piekarnik do 180° z termoobiegiem.
  2. Dorsza posmaruj pesto i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Obierz warzywa i pokrój je na frytki. Wymieszaj z oliwą i ostrą papryką lub słodką papryką. Dodać granulowany czosnek. Mieszankę ułożyć wokół dorsza w naczyniu do zapiekania.
  4. Po 20 minutach wyjmij dorsza (przykryj go sreberkiem, aby nie wystygł). Po 20 minutach wyjmij dorsza (przykryj go sreberkiem, aby nie wystygł). Warzywa piec w temperaturze 200 stopni przez kolejne 10-15 minut.
  5. Jogurt połącz z musztardą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj sól, pieprz i posiekaną natkę pietruszki.
  6. Dorsza podawaj z pieczonymi warzywami, dipem jogurtowym.

Popołudnie- Wafle ryżowe przełożone masłem orzechowym i bananem

Składniki - podwieczorek - menu diety redukcyjnej 1700 kcal:

  • Wafle z brązowego ryżu, 2 sztuki (20g)
  • Masło orzechowe - 1 łyżeczka (15g)
  • Banan - 1/2 kawałka (60 g)

Metoda przygotowania

  1. Rozprowadź masło orzechowe na waflach.
  2. Przykryć plasterkami banana.

Kolacja - Omlet z grzybami i fetą

Składniki - kolacja - menu diety redukcyjnej 1700 kcal:

  • Jajka - 2 szt.
  • Grzyby - 2 kawałki
  • Pomidor - jeden mały kawałek
  • Olej - 1 łyżeczka (5g)
  • Ser feta - 2 plasterki (30 g)
  • Chleb żytni razowy - 1 kromka (30g)

Sposób przygotowania

  1. Pieczarki umyć lub obrać. Pokrój w plastry i usmaż na złoty kolor w 1/2 porcji oliwy z oliwek.
  2. W misce ubić jajka po uprzednim ich rozbiciu. Dodać pieczarki.
  3. Przełożyć omlet na patelnię rozgrzaną z olejem. Smażyć na małym ogniu i przerzucić omlet w połowie.
  4. Pomidory pokroić w kostkę.
  5. Na jajku sadzonym ułożyć pokrojonego pomidora i pokruszoną Fetę. Doprawić wszystko świeżo zmielonym pieprzem
  6. Omlet spożywać na pieczywie.

Menu odchudzające 1700 kcal - dzień 3.

Śniadanie: jajecznica ze szpinakiem na chlebie razowym.

Składniki Śniadanie - 1700 Kcal Menu:

  • Jajka - 2 szt.
  • Szpinak - 2 x garść (około 50 g)
  • Oliwa z oliwek - 5 g - 1 łyżeczka
  • Chleb żytni razowy - 2 kromki (60g)

Metoda przygotowania

  1. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i dodaj świeży szpinak. Poczekaj, aż szpinak nieco zmięknie.
  2. Wbić jajka i wymieszać. Smażyć jajka, aż będą lekko osadzone.
  3. Jajecznicę podawać z grzankami z mąki razowej i doprawić solą i pieprzem.

II Śniadanie - Serek zbożowy z ziarnami, warzywami i nasionami.

Składniki II śniadania - menu 1700 Kcal

  • Serek wiejski (light) - opakowanie 150 g
  • Ogórek gruntowy - 1 szt.
  • Papryka czerwona - kawałek
  • Pestki dyni - 1 łyżeczka (5g)
  • Nasiona słonecznika - 1 łyżeczka (5g)
  • Krakersy grahamowe - 1/2 szt.

Sposób przygotowania

  1. Posiekaj drobno warzywa. Na suchej patelni uprażyć nasiona.
  2. Wymieszaj wszystko razem z serem i podawaj z połówkami bułki.

Lunch- Curry z ciecierzycy z ryżem basmati

Składniki Obiad - 1700 Kcal Menu:

  • Ciecierzyca - 100g
  • Oliwa z oliwek - 5 g - 1 łyżeczka
  • Pomidory w puszce (100 g)
  • Mleko kokosowe 12% (40g) - 2 łyżki stołowe
  • Cebula - 1/2 szt.
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Imbir, świeży - 2 plasterki
  • Sok z limonki - 1 łyżeczka
  • Ryż basmati - 1/2 torebki (50 g)
  • Przyprawy: sól i pieprz, kurkuma, romainecumin, cynamon, mielona słodka papryka, mielona papryka chili
  • Liście kolendry

Metoda przygotowania

  1. Ciecierzycę odcedzić i przepłukać na sicie.
  2. Pokrój cebulę, imbir i czosnek w drobną kostkę.
  3. Ugotować ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  4. Na patelni rozgrzać olej, następnie dodać czosnek, imbir i cebulę. Dodaj ciecierzycę, pomidory z puszki i smaż przez kilka minut. Doprawić solą, kurkumą, cynamonem słodkim, ostrym i papryką oraz Romancuminem.
  5. Po 20 minutach gotowania na wolnym ogniu sos powinien się lekko zredukować. Dodać mleko kokosowe i dalej gotować przez kolejne 5 minut.
  6. Podawaj ciecierzycę curried z ugotowanym ryżem. Na wierzchu dania posyp sokiem z limonki i kolendrą.

Popołudniowa przekąska - Naleśniki bananowe.

Składniki Podwieczorek - menu 1700 Kcal:

  • Banan - 1/2 sztuki (60 g)
  • Mąka orkiszowa: 2 łyżki stołowe (30g)
  • Olej rzepakowy - 1 łyżeczka (5g)
  • Jajka - pół sztuki
  • Cynamon - szczypta

Sposób przygotowania

  1. Do miski z bananem dodaj mąkę, cynamon i jajko.
  2. W międzyczasie rozgrzej olej na patelni.
  3. Wymieszaj wszystkie składniki w misce. Naleśniki smażyć z obu stron (1-2 minuty z każdej strony), wylewając ciasto na rozgrzaną patelnię.
  4. Usmażone naleśniki przełożyć na talerz i pozwolić im nieco ostygnąć.

Obiad- Sałatka z wędzoną fetą i kurczakiem.

Składniki Obiad - 1700 Kcal Menu:

  • Wędzone filety z kurczaka - 50g
  • Ser feta - 2 plasterki (30 g)
  • Rzodkiewka - 4 szt.
  • Sałata lodowa - 4 liście
  • Szczypiorek - 2 łyżeczki
  • Koperek - 2 łyżki
  • Oliwa z oliwek - 5 g - 1 łyżeczka
  • Pestki dyni - 1 łyżeczka (5g)
  • Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki
  • Chleb żytni razowy - 1 kromka (30g)

Metoda przygotowania

  1. Do miski włożyć porwaną sałatę, posiekane warzywa, pokruszony ser feta i kostki wędzonego kurczaka.
  2. Polać sałatkę oliwą. Na wierzchu posypać pestkami dyni.

Dieta 1700 Kcal Menu tygodniowe

Na Dietly możesz znaleźć catering dietetyczny, który każdego dnia przygotuje Ci zbilansowane posiłki o zawartości kalorycznej 1700 kcal. To, co oferuje dany catering na dietę tygodniową 1700 kcal, możesz zobaczyć w jego planowanym menu.

Menu diety 1700 kcal na tydzień. Przykładowe jadłospisy w cateringu.

Przykładowe menu - dieta redukcyjna 1700 kcal dla cateringu Dietific (Slim Plan - menu od 29.10.2021)

  • Śniadanie: sernik czekoladowy z konfiturą z moreli i żurawiny
  • Śniadanie 2: krem z leśnych grzybów i pieczarek z prażonym słonecznikiem i świeżym tymiankiem
  • Lunch: Pieczony dorsz z papryką chili w lekkim sosie śmietanowo-cytrynowym z kaszą bulgur, słodką sałatką z pekińską, marchewką i filetem z pomarańczy
  • Przekąska: Pikantny pudding ryżowy z aromatyczną wiśnią duszoną z czarnymi jagodami i świeżą mieszanką khaki & kiwi
  • Kolacja: Naleśniki warzywne z jarmużem i serem górskim z dipem z zielonej cebuli

Przykładowe menu - redukcja 1700 kcal w Fit My Day Catering (Intermittent fasting - menu na dzień 30.10.2021)

  • Śniadanie: English Breakfast : kiełbaski bawarskie, fasolka w sosie pomidorowym z pieczonymi pomidorami oraz bułki zbożowe
  • Lunch: Gulasz wołowy w stylu burgundzkim z marynowaną cebulą i kuskusem perłowym z natką pietruszki
  • Kolacja: Sałatka z rzodkiewką i groszkiem. Pieczone ziemniaki, sos tatarski i pieczone ziemniaki.

Przykładowe menu 1700 kcal dieta redukcyjna w Fit Papu uMarszalka Catering (Standard slim - menu od 29.10.2021)

  • Śniadanie: Płatki owsiane migdałowe z czekoladą i wiśniami.
  • Drugie Śniadanie: Brownie i gruszka
  • Lunch: Spaghetti Bolognese z marchewką, parmezanem i serem.
  • Po południu: Makaron z kremem pomidorowym i bazylią
  • Kolacja: Gofry, orkiszowa pita, sos

Popularne wpisy na blogu:

Bób: właściwości odżywcze i lecznicze
Dieta kopenhaska - zasady i menu na 13 dni
Biegunka: przyczyny, objawy i dieta przy biegunce. Co można jeść, gdy ma się biegunkę?
Co jeść przy trądziku, a czego unikać?
Jak schudnąć 5 kilogramów w zdrowy sposób? Porady, dieta, jadłospisy
Co musisz wiedzieć o diecie na płaski brzuch?
Przepis na quinoa według Dietly Kitchen - Quinoa w stylu meksykańskim z fasolą i awokado
Czym są zakwasy? Jakie są przyczyny, objawy i sposoby na zakwasy?
Co jeść, jeśli masz chorobę wątroby i jesteś na diecie wątrobowej?
Zasady diety trzustkowej i dozwolone produkty
Kiszone warzywa - zimowe superfoods? Kiszone warzywa mają wiele korzyści zdrowotnych
Jak zaoszczędzić na diecie? Produkty ekologiczne: Czy warto ponieść dodatkowe koszty?
Grupa krwi a dieta. Czy dieta zgodna z grupą krwi się sprawdza?
Jak zrobić napój izotoniczny w domu? Proste przepisy na napoje izotoniczne
Słone przekąski na imprezę