Autorem artykułu jest dietetyk Joanna Marciszewska

Z każdym rokiem zwiększa się wybór produktów light dostępnych w sklepach. Jednak ich wpływ na zdrowie jest często niejasny. Niektórzy decydują się na unikanie tych żywieniowych alternatyw, podczas gdy inni aktywnie ich poszukują. To zrozumiałe, że nie możemy być pewni ich właściwości i cech, ponieważ są one stosunkowo nowe, a regulujące je przepisy zmieniały się na przestrzeni lat. Produkty te zostały opracowane w przeszłości, kiedy ludzie dążyli do zmniejszenia ryzyka chorób serca i utrzymania szczupłej sylwetki na stałe. Dążenie do zdrowej wagi i niskiej zawartości tłuszczu w organizmie jest dziś bardzo popularne, ale w kontekście historii ludzkości ten aspekt życia był istotny tylko przez krótki okres.

Od kiedy się odchudzamy?

Około 1890 roku pojawiły się pierwsze ogólnodostępne wagi w miejscach publicznych lub gabinetach lekarskich. Natomiast wagi domowe były dostępne w 1913 roku. przypisuje się rozwój kultu szczupłej sylwetki na początku XX wieku. W tym czasie kobiety z klasy wyższej i średniej były najbardziej zainteresowane szczupłą talią. W gazetach zaczęły pojawiać się artykuły o tym, jak schudnąć. Odchudzanie było przede wszystkim kwestią estetyki, mimo potencjalnych konsekwencji otyłości i nadwagi.

Zdjęcie autorstwa Hanson Lu via Unsplash

W latach 80. XX wieku okazało się, że skutecznym sposobem na schudnięcie jest dieta niskotłuszczowa. Wynika to z wysokiej wartości kalorycznej tego składnika. Jeden gram tłuszczu nasyconego zawiera 9 kcal. Jest to ponad dwa razy więcej niż białko (4kcal) czy węglowodany strawne (4kcal). Istniały również dowody naukowe, które wskazywały, że ograniczenie tłuszczów nasyconych (lub tłuszczów w ogóle) wiązało się ze zmniejszonym ryzykiem chorób układu krążenia. Producenci żywności dostrzegli szansę na rozwój, gdy kampania na rzecz ograniczenia tłuszczu w diecie stała się bardziej popularna. W latach 80. w sklepach zaczęły pojawiać się nowe produkty niskotłuszczowe.

W 1988 roku American Heart Association zaczęło oznaczać produkty znakiem "heart-healthy", aby ułatwić konsumentom wybór niskotłuszczowej i zdrowej żywności. Ten rodzaj oznakowania został wycofany ze względu na kontrowersje związane z naturalnymi i nieprzetworzonymi produktami, które są sprzedawane w stanie świeżym, ale nie posiadają opakowania. Jest to bardzo ważna kwestia, jeśli chodzi o produkty light. Muszą być one zmodyfikowane tak, aby miały niższą zawartość tłuszczu, cukru lub kilokalorii niż oryginał. Tym terminem określa się zamienniki żywności, które mają wysoką zawartość cukru, białej energii lub tłuszczów nasyconych. Może to prowadzić do tego, że zapominamy o niskokalorycznych pokarmach, takich jak świeże warzywa, ponieważ reklamy produktów "light" wydają się zdrowsze i bardziej atrakcyjne.

Tutaj napisaliśmy o zasadach, których należy przestrzegać podczas zakupów: Marnowanie żywności. Jak ograniczyć ilość jedzenia, które wkładasz do koszyka! - 7 skutecznych trików

Photo by Joshua Rawson Harris on Unsplash

Czy lekkie produkty zachęcają do spożywania większej ilości kalorii?

Jeśli chodzi o produkty oświetleniowe, mamy do czynienia z podobnym odbiciem, jak w przypadku innych "oszczędnych" alternatyw nieżywnościowych. Jedno z badań wykazało, że po zakupie energooszczędnej pralki byliśmy bardziej skłonni do częstszego jej używania. Myśl, że pranie będzie tańsze, a w dodatku nasz sprzęt jest bardziej ekologiczny, sprawia, że niechętnie włączamy go od razy, niż zwykłe urządzenie. energooszczędne żarówki również są mniej ekonomiczne niż się spodziewamy, ponieważ częściej ich używamy i chętniej zapalamy. Od początku istniała podobna zależność między produktami świetlnymi a ich konsumentami.

W latach 90. amerykańska firma wyprodukowała "SnackWell", nową wersję ciasteczek o obniżonej zawartości tłuszczu. Zawartość cukru, która była wyższa niż w oryginalnym produkcie, również została zmniejszona o 30%. firma zarobiła 57 milionów dolarów w ciągu pierwszych pięciu miesięcy od wprowadzenia ciasteczek na rynek. Były one tak popularne, że wyprzedawały się w sklepach. Wyprodukowano specjalne znaki informujące klientów, że SnackWell Cookies nie są już dostępne. Kupowano je w dużych ilościach, ponieważ uważano, że można je łatwo zjeść ze względu na niższą zawartość kalorii (30% mniej). Był to nowy produkt na rynku, ponieważ poprzednie niskotłuszczowe ciasteczka były produkowane na bazie owoców i nie smakowały jak prawdziwe ciasteczka. W 1996 roku "Niskotłuszczowy SnackWell", zajął 7 miejsce w rankingu najlepiej sprzedających się produktów.

W tym artykule wyjaśniamy, dlaczego nie powinieneś kierować się tylko kaloriami, gdy jesteś na planie dietetycznym: Czy kalorie to jedyna rzecz, którą należy brać pod uwagę na planie dietetycznym? Czym jest IIFYM (integracja zdrowego stylu życia)?

Reklamy ciasteczek SnackWells o obniżonej zawartości tłuszczu między '93 a '97Ten

Fakt, że interesuje cię

Możesz również dowiedzieć się więcej o następujących kwestiach:

W tych latach lubiano "lekkie" i zdrowsze alternatywy. Nie jest to jedyny wniosek, jaki możemy wyciągnąć. Zaobserwowano, że gdy czytamy etykietę produktu, która powie nam, ile zawiera kalorii (lub ile zawiera cukru czy tłuszczu). Jesteśmy bardziej skłonni do spożywania go w większych ilościach. Możemy więc uzyskać z takiej przekąski podobną, a nawet wyższą wartość energetyczną, bo nie będziemy mieli takiego poczucia winy. Fenomen SnackWell został nazwany tą zależnością i jest ostrzeżeniem dla osób wybierających produkty light. Warto zbadać, czy kupowane przez nas zamienniki mają obniżoną kaloryczność i czy pomogą nam uregulować zawartość energii w codziennej diecie.

Czy informacja na etykiecie wpływa na nasz poziom sytości?

W 2011 roku Uniwersytet Yale przeprowadził badanie, które dostarczyło nam kilku bardzo ciekawych informacji. Przeprowadzono je, aby sprawdzić, jak nasze ciała reagują, gdy spożywamy ten sam produkt na podstawie opisu na etykiecie. Pewnego dnia uczestnicy zostali poproszeni o spożycie waniliowego shake'a o nazwie "Indulgence", który został opisany jako posiadający wysoką liczbę kalorii (620 kcal). Shake był zrobiony z bitych lodów śmietankowych, cukru i pełnotłustego mleka.

Etykieta "Indulgence", koktajlu wykorzystanego w badaniu A.Cruma z 2011 roku Crum, A. J.; Corbin, W. R.; Brownell, K. D. & Salovey P. (2011). Mind over milkshakes - Mindsets and not just nutrients determine ghrelin responses. Health Psychology, 30(4), 424-429.

Tydzień po zakończeniu badania otrzymali oni napój

Zadzwoń do nas już dziś, aby dowiedzieć się więcej o naszych usługach.

"Satysfakcja bez winy", którego etykieta wskazywała, że

Możesz dowiedzieć się więcej o tym tutaj

niskoenergetyczny (140 kcal), nie zawierał cukru ani tłuszczu, a jego składnikami były beztłuszczowy jogurt waniliowy, woda i słodzik. Pomimo tego, że koktajle były inaczej opisane, miały te same makroskładniki i kilokalorie. Wydawałoby się, że ten sam płyn wywoła taką samą odpowiedź hormonalną. Wyniki pokazały, że informacja o spożywanym jedzeniu miała istotny wpływ na końcowe odczucie sytości i poziom satysfakcji.

W badaniu A.Crum z 2011 roku wykorzystano "Etykietę koktajlu satysfakcji bez winy"
Crum, A. J.; Corbin, W. R.; Brownell, K. D. & Salovey P. (2011). Mind over milkshakes - Mindsets and not just nutrients determine ghrelin responses. Health Psychology, 30(4), 424-429.

Czy etykieta może wpływać na nasz apetyt?

W badaniu z użyciem koktajli, stężenie greliny we krwi uczestników spadło znacząco bardziej, gdy spożywali koktajl oznaczony jako wysokokaloryczny w porównaniu z takim, który był oznaczony jako niskoenergetyczny. Ghrelina została odkryta w 1999 roku. Jej wydzielanie jest stymulowane przez komórki żołądka, gdy zapas energii z pożywienia jest zbyt niski oraz po dłuższej przerwie od poprzedniego posiłku. Sygnalizuje ona mózgowi, że czas nasilić uczucie głodu. Spożycie pokarmu z kolei zmniejsza produkcję greliny, powodując, że po jedzeniu czujemy się pełni. Po wypiciu koktajlu o niższej etykiecie energetycznej uczestnicy mieli wyższy poziom hormonu pobudzającego apetyt - greliny, niż po zjedzeniu gęstego kalorycznie jedzenia. Badanie to pokazuje, że wybieranie produktów z mniejszą ilością kalorii i hasłami typu "light", "bez dodatku cukru", "o obniżonej kaloryczności", może skutkować nadmiernym apetytem, nawet pomimo spożycia tej samej liczby kilokalorii. Ta zależność może czasem utrudniać ograniczenie uczucia głodu, nawet gdy mamy świadomość, że spożywamy zmodyfikowany produkt.

Powinniśmy przede wszystkim pamiętać, że "tycie" nie jest spowodowane konkretnymi produktami, ale raczej nadmiarem kilokalorii lub brakiem wydatku energetycznego w wyniku niskiej aktywności fizycznej. Produkty light mogą pomóc w zbilansowaniu naszego jadłospisu i często są świetną alternatywą dla wysokokalorycznych rozwiązań. Z drugiej strony nie powinniśmy traktować żywności o mniejszej liczbie kilokalorii jak czegoś, co można spożywać w dowolnej ilości. Należy pamiętać, że nasze postrzeganie posiłku może wpływać na to, jak się po nim czujemy. Jeśli postrzegamy nasz jadłospis jako bardzo restrykcyjny, a serwowane potrawy jako niskokaloryczne, to nawet jeśli rzeczywistość jest inna, może to spowodować, że będziemy odczuwać zwiększony głód i trudności z utrzymaniem diety. Utrzymanie diety. Dlatego warto wybierać menu o rozsądnej ilości kalorii i unikać opcji, które są wyjątkowo niskokaloryczne. Lepiej jest jeść 4-5 posiłków, które są dobrze skonstruowane, niż sięgać po małe przekąski. Będą one trudne do zjedzenia i zostaną ocenione jako niskoenergetyczne.

Źródła

  1. Crum, A. J., Corbin, W. R., Brownell, K. D., & Salovey, P. (2011). Mind over milkshakes - Mindsets and not just nutrients determine ghrelin responses. Health Psychology, 30(4), 424-429.
  2. Ann F. La Berge How the Ideology of low fat conquered America, Journal of the History of Medicine and Allied Sciences Volume 63, Number 2, April 2008, pages 139-177.

Popularne wpisy na blogu:

Dlaczego się starzejemy? Co się dzieje z naszym organizmem, gdy się starzejemy?
Dieta odmładzająca - Jak odżywianie może spowolnić starzenie?
Niebieskie strefy - sekrety długowieczności. Jak się odżywiać, aby mieć dłuższe życie?
Czy dieta może spowolnić starzenie się skóry?
Propolis (kit pszczeli), zastosowania i działanie lecznicze
Zdrowe i pyszne potrawy wielkanocne - Przepisy
5 pysznych przepisów na dania z grilla
Jak wyrównać cukrzycę zmieniając styl życia? Rodzaje cukrzycy, leczenie i dieta
Co należy jeść przed treningiem?
Przepis na wegetariański lunchbox Diego Gorriona
Diety pudełkowe dla miejsca pracy w rankingu. Top 8 cateringów
Co jest podstawą spalania tłuszczu?
Jak regularnie ćwiczyć w domu? Domowa dyscyplina i motywacja: Jak to zrobić.
Orzechy pod lupą: właściwości orzechów laskowych, nerkowców, makadamia i włoskich
Magnez: właściwości, źródła oraz objawy nadmiaru i niedoboru magnezu