Dieta Montignaca, znana również jako dieta Motignaca lub dieta MM to plan odchudzania, który skupia się na wartości glikemicznej poszczególnych produktów węglowodanowych. Wskaźnik glikemiczny jest miarą tego, jak szybko wzrasta poziom glukozy we krwi po spożyciu posiłku. Czy są jakieś zauważalne rezultaty stosowania diety Montignaca? Jakie pokarmy są dozwolone i niewskazane w diecie Montignaca Sprawdź artykuł!

Dieta Montignaca - zasady

Dieta Montignaca znana jest również jako dieta o niskim indeksie glikemicznym. Skupia się na spożywaniu nisko przetworzonej żywności i niskiej zawartości cukru. Dieta Montignaca składa się z dwóch faz: utrzymania i przywrócenia prawidłowej masy ciała. Podczas stosowania diety Montignac należy wyeliminować proste węglowodany, a także znacznie ograniczyć tłuszcze. Napoje, herbata i kawa powinny być ograniczone.

Dieta Montignaca - faza pierwsza

Faza pierwsza polega na utracie wagi. Powinna trwać nie dłużej niż dwa do trzech miesięcy. Dieta Montignaca - faza pierwsza:

  • Spożywaj posiłki białkowo-tłuszczowe i białkowo-węglowodanowe
  • Nie podjadaj, ale nie pomijaj posiłków
  • Jedz duże śniadanie, duży lunch i małą kolację.
  • 1,5g białka na kg masy ciała
  • Jedz co 3-4 godziny.
  • Surowe owoce powinny być spożywane co najmniej 30 minut przed lub trzy godziny po posiłku, ale nie wieczorem.
  • Spożywać tylko węglowodany pełnoziarniste gotowane al'dente
  • Jedz chleb tylko na śniadanie
  • unikać mocnej kawy,
  • Dostarczaj 2 litry wody dziennie.

Dieta Montignac - faza druga

Faza druga, czyli utrzymanie uzyskanej wagi, może być kontynuowana w nieskończoność. Dieta Montignaca - faza druga:

  • Spożywanie węglowodanów o IG nie większym niż 50
  • Możesz od czasu do czasu zjeść produkt, który ma wysoki IG raz na jakiś czas, ale musisz też zjeść produkt, który ma niski IG.

Dla kogo przeznaczona jest Dieta Montignaca?

Pomocna będzie dieta Montignaca dla osób z cukrzycą lub insulinoopornością. Produkty o niskim indeksie glikemicznym zmniejszają ryzyko gwałtownych wahań po posiłkach. Dieta ma stabilizujący wpływ na poziom glukozy w surowicy. Dieta Montignaca zmniejsza również ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego.

Dieta Montignaca - zalety

Dieta Montignaca jest łatwa, ponieważ opiera się na dobrych wyborach żywieniowych. Jednak w przeciwieństwie do innych zaleceń dietetycznych, nie wymaga liczenia kalorii ani ograniczania jedzenia. Ważnym aspektem jest efekt sytości, który pośrednio pomaga w utracie wagi. Dieta Montignaca może być stosowana w celu zaspokojenia wszystkich podstawowych potrzeb i może być utrzymywana regularnie.

Dieta Montignaca - wady

Dieta Montignaca ma jedną zasadniczą wadę. Trzeba zrezygnować z produktów o wysokim indeksie glikemicznym. Dieta nie uwzględnia ładunku glikemicznego dla całego posiłku. Należy pamiętać, że łączenie produktów o wysokim IG z pokarmami o niskim IG obniża ładunek glikemiczny całego posiłku.

Na przykład banany mają wysoki IG i dlatego są zabronione w diecie. Połączenie ich z jogurtem, płatkami owsianymi i orzechami zmniejsza ogólny ładunek glikemiczny. Można by je jeść w ramach zbilansowanej, zdrowej diety, ale dieta Montignaca nie bierze tego pod uwagę.

Inną wadą jest to, że możesz być zmuszony do kupowania niektórych produktów tylko w sklepach ze zdrową żywnością, ponieważ mogą one nie być łatwo dostępne na lokalnym rynku. Może to znacznie zwiększyć koszty zakupów spożywczych.

Jeśli próbujesz schudnąć, minusem jest to, że nie musisz ważyć wartości kalorycznych diety. Wartość kaloryczna powinna być ustalana indywidualnie dla każdej osoby. Jeśli poważnie myślisz o odchudzaniu, powinieneś również zwrócić na to uwagę.

Dieta Montignaca - dozwolone produkty

Montignac powinien jeść pokarmy o niskim IG, takie jak:

  • Owoce, które są mniej dojrzałe i bardziej kwaśne są lepsze
  • warzywa nieskrobiowe,
  • Pełnoziarniste produkty zbożowe
  • Nasiona roślin strączkowych, tj. soczewica, ciecierzyca, groch,
  • chude mięso, chudy nabiał, jaja i chude ryby
  • Ciemna czekolada min. 70% zawartości kakao,
  • produkty tłuszczowe: oliwa z oliwek, oleje roślinne,
  • orzechy, nasiona, pestki.

Wiele firm oferuje catering dietetyczny. Ich zasady są podobne do diety Montignaca.

Dieta Montignaca - produkty zakazane

  • słodycze, słodkie przekąski,
  • fast foodów, dań instant,
  • słodkie napoje, napoje energetyczne i piwo
  • Warzywa skrobiowe, np. ziemniaki, kukurydza,
  • Niektóre owoce, np. arbuz, winogrona, winogrona, owoce suszone
  • miód,
  • Produkty wytwarzane z rafinowanej mąki pszennej
  • Biały ryż i wszystkie pokarmy o indeksie glikemicznym >50

Dieta Montignaca - przykładowe menu

Dzień I

  • Śniadanie - sałatka owocowa (maliny borówki, jeżyny), jogurt, łyżka orzechów
  • Obiad: Grillowane piersi z kurczaka z sosem jogurtowym i salsą ze świeżych pomidorów
  • Kolacja: Omlet z papryką, szynką i rukolą

Dzień II.

  • Śniadanie - Shakshuka z pomidorami, pieczywo
  • Obiad - Dorsz pieczony, surówka z kapusty kiszonej i marchewki
  • Kolacja - Serek wiejski z rzodkiewką, szczypiorkiem

Dzień III

  • Śniadaniowe smoothie z malinami, otrębami pszennymi i truskawkami
  • Lunch - sałatka z kaszy perłowej i świeżych warzyw.
  • Kolacja - smoothie owocowo-warzywne z siemieniem lnianym

Dieta Montignac - przepisy

Oto kilka przykładów dań, które można wykonać stosując Dietę Montignaca.

Przepis na zupę krem z pomidorów ze słonecznikiem

Składniki:

  • pomidor 200 g,
  • 40 g marchew
  • cebula 20 g
  • Czosnek 3 g
  • Przyprawy: Sól, pieprz, mielone chili w proszku, suszona bazylia
  • Oliwa z oliwek 5 g
  • 250 ml wody
  • ziarna słonecznika 10 g.

Sposób przygotowania: Posiekaj czosnek i cebulę, a następnie podsmaż w rondlu na odrobinie oliwy. Następnie dodaj wodę, a potem pokrój warzywa na mniejsze kawałki. Gdy wszystkie składniki zmiękną, zblenduj masę do uzyskania kremu. Dopraw zupę według własnego smaku i udekoruj pestkami słonecznika.

Wartość odżywcza.

  • 162,4 kcal
  • białko 4,8 g
  • tłuszcz 10,7 g
  • Węglowodany 15,2 g
  • Błonnik 5,3 g

Przepis na sałatkę z mozzarellą i dressingiem balsamicznym

Składniki:

  • Kilka garści rukoli.
  • 100 g pomidorków cherry,
  • 1 ogórek zielony,
  • 1 łyżka nasion dyni
  • Pół kulki mozzarelli
  • sos balsamiczny.

Sposób przygotowania: W misce połącz rukolę i pokrojone warzywa z mozzarellą. Ubrać sałatkę w ocet balsamiczny i posypać pestkami dyni.

Wartość odżywcza.

  • 237,3 kcal
  • białko 14,5 g
  • 16 g tłuszczu
  • Węglowodany 10,8 g
  • Błonnik 2,2 g

Dieta Montignac - efekty

Dieta Montignaca ma na celu powolną i trwałą utratę wagi (około 1kg/tydzień). Według autorów utrata wagi to tylko jedna z korzyści płynących z diety Montignaca. Sugerują oni również, że istnieje wiele innych korzyści, takich jak nauka i wyrobienie zdrowych nawyków żywieniowych. Możemy zmniejszyć ryzyko wystąpienia efektu jo-jo, który często towarzyszy restrykcyjnym dietom, stosując zarówno etap Montignac, jak i Lafitte.